Vėl renkame Metų knygą

Širvintų Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje vyko pokalbiai apie vaikų grupėje dalyvaujančias Metų knygas. Šiam susitikimui kruopščiai ruošėsi Širvintų vaikų dienos centro vaikai su vadove Audrone Pilkiene. Bibliotekininkės kartu su vaikais pristatė ir aptarė knygas, kurias jie jau perskaitė. Bibliotekininkė Lolita Pliukštienė pristatė kiekvienos knygos autorių, trumpai apžvelgė knygų atsiradimo priešistoriją.

Neringos Vaitkutės knygoje „Klampynių kronikos“ veiksmas vyksta  miestelyje, apsuptame pelkių, miškų, visus nuotykius patiriame kartu su Agatos šeima: dailios it lėlės mergaitės, neišeinančios į lauką, naktimis lakstantys aitvarai, miškuose – užkerėti vilkai, žaltvykslės, bet kada gali sutikti laumes ir  jų vaikus. Ir dar, kiekvienas Mažųjų klampynių gyventojas turi po baubą. Lolitos Pliukštienės pasakotoje istorijoje „Visažinis“ buvo šiurpių  akimirkų, kaip žalčiai ir gyvatės ieškojo pagrobtos gyvačių karaliaus karūnos. Bet dėl to tik įdomiau skaityti. Agata su broliu ir seserimi visada be atodairos neria į nuotykius. Juk reikia viską išsiaiškinti ir pažinti. Mūsų skaitytoja Gita Ambrizaitė neseniai skaičiusi autorės knygą „Neišduosiu tavęs“, labai šiltai pasakojo Gustės istoriją apie į šiukšlyną išmestą geriausią draugą.

Vienu prisėdimu perskaičiusi Jurgos Vilės ir Linos Itagaki knygą „Sibiro haiku“ Jonė Jastremskaitė sakė, kad knyga jai buvo įdomi ir įsimenanti.  Algiuko  ir kitų žmonių istorijos perteiktos paprastai, vaikams suprantamai, paveikslėliai ir ranka rašytas tekstas persipina. Kai kuriuos dalykus reikia atrasti pačiam, pvz. Algiuką lydinčios dvaselės – mirę artimi žmonės ir mylimas žąsinas Martynas. Jų vis daugėja baigiantis knygai, bet įvykių tragizmas  perteiktas švelniai. Kurie neabejingi tautos atminčiai, istorijai, ši knyga geras akstinas pradėti kalbėti apie tai su vaikais.

Eiles iš Daivos Čepauskaitės knygos ,,Baisiai gražūs eilėraščiai”  skaitė sesės Kotryna ir Karolina Raišytės. Rašytoja yra sakiusi, kad vaikai mato  reiškinius, kurie nėra vien tik šviesūs ir gražūs. Patiria įvairių emocijų, ir ne visada tik džiaugsmą. Mes negalime ir neturime apsaugoti juos nuo gyvenimo, bet galime padėti tą gyvenimą suprasti. Ji sugalvojo  eilėmis aprašyti keletą baimių, nes tiki, kad žodžiais suformuluota ir išreikšta baimė yra nebe tokia baisi. Galima apie ją papasakoti ir kartu iš jos pasijuokti.  Taip gimė eilėraščių ciklas „Baisūs eilėraščiai”.

 Mariaus Marcinkevičiaus paveikslėlių knygą ,,Draugystė ant straublio galo” su vaikais pervertė Alina Griškevičienė. Ji taip pat su Roberta Krenciūte  pristatė paauglių grupės knygą Aido Jurašiaus „Pypas ir jo nutikimai“. Įvairūs jaustukai tampa knygos herojais. Juokingi pasakojimai priverčia apie viską galvoti kitaip. Roberta pasakojo apie Vingius, Sumetimus, Moralą ir kitką. Norint sužinoti viską, knygą reikia skaityti patiems.

 Buvo daug smagių ir netikėtų vaikų nuomonių apie knygų herojus, knygas. Kiekvienas sakė balsuos už patikusį kūrinį.  Kviečiame visus taip pat skaityti ir balsuoti už patikusią knygą iki 2019 m. vasario 17 d. http://metuknygosrinkimai.skaitymometai.lt/index.php…

Daugiausiai skaitytojų balsų surinkę knygų autoriai tradiciškai bus apdovanoti Vilniaus knygų mugėje 2019 metų vasario mėnesį.

http://metuknygosrinkimai.skaitymometai.lt/index.php…

Vyresn. bibliotekininkė Lolita Pliukštienė