Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje svečiavosi dailininkas Arvydas Bagdonas

Širvintų Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje svečiavosi dailininkas Arvydas Bagdonas. Vyko jo išskirtinių, spalvingų tapybos darbų parodos uždarymas. Labai lauktą svečią sutikome šiltai ir jaukiai.

Širvintų meno mokyklos mokiniai skyrė Arvydui Bagdonui gražiausius muzikinius kūrinius, kurie kaip sakė pats dailininkas, atskleidė jo paveikslų grožį dar labiau. Justė Šimonytė atliko M.K. Čiurlionio – preliudą, Dija Beloglovytė – P.Čaikovskio kūrinį „Balandis“ iš ciklo „Metų laikai“ (vyresn. mokytoja Elžbieta Lazauskytė), Modesta Bakšanskytė grojo William Gillock „Gatvės Bliuzą“ (mokytoja metodininkė Jurga Sarpauskienė), Nojus Iljeitis ir mokytoja Ilona Berdikšlienė drauge atliko David Bruce kūrinį „Jingle Bells Boogie“.

Iš Rokiškio rajono kilęs dailininkas Arvydas Bagdonas piešia nuo vaikystės. Dailininko kelią pradėjo Vilniaus J. Vienožinskio dailės mokykloje, toliau studijavo Lietuvos valstybiniame dailės institute (Dailės akademija), 2005 metais jam suteiktas Meno kūrėjo statusas. Arvydas Bagdonas surengė virš 100 personalinių bei grupinių parodų, dalyvavo virš 50 plenerų Lietuvoje ir užsienyje. Jo kūriniai buvo eksponuojami Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Gruzijoje, Armėnijoje, Šiaurės Korėjoje, Suomijoje, Danijoje, Norvegijoje, Baltarusijoje, Kanadoje, Rusijoje. Jo kūrinių yra įsigiję Rokiškio krašto muziejus, daug privačių kolekcininkų, o taip pat ir Lietuvos respublikos prezidentas Valdas Adamkus.

„Nuo gruodžio pradžios iki Trijų Karalių esu Lietuvos vyriausiasis Senelis Kalėda, o po to esu tiesiog dailininkas Arvydas Bagdonas. Malonu ir labai džiugu, kad mano paveikslai iš Rokiškio atkeliavo į Širvintas, tikiu, kad tapybos darbai tikrai džiugino visus užeinančius“, – kalbėjo A. Bagdonas.

Visą tą laiką, kol svečiavosi, dailininkas Arvydas Bagdonas nepaliaujamai šypsojosi, juokėsi, šmaikštavo. Svečias pasakojo apie save, savo darbus, surengtas ir būsimas parodas, įvairiausių veiklų gausą, filmavimąsi filmuose, meno terapiją, mokytojavimą, apie tai, kad jau beveik 21 metus yra įkūnijęs stebuklingą vaidmenį – Lietuvos vyriausiąjį Senelį Kalėdą. Dailininkas plačiai papasakojo apie paveikslus, kaip gimsta jo paveikslai, kada tapo, kad jį įkvepia muzika, gamta, gyvūnai, knygos, sutikti žmonės.

Arvydas Bagdonas pasidalijo ir ateities planais. Kovo pradžioje dailininkas ruošiasi kartu su žmona ir sūnumi skristi į Australijos sostinę Sidnėjų, kur bus rodoma jo paroda. Būdamas Sidnėjuje ketina stebėti gyvūnus, nes mintyse jau kuria naują kūrybos darbų ciklą, kuriame bus nutapyti įvairiausi gyvūnai.

Tituluotas svečias ne tik bendravo su susirinkusiais, bet ir dainavo. Jis atliko visiems gerai žinomus kūrinius: Frank Sinatra „My Way“ ir „Kalėdų naktį tylią“ – populiariausių Lietuvos atlikėjų, A.Mamontovo, T.Augulio, J.Miliauskaitės, L.Diniaus, Dž.Butkutės, S.Urbonavičiaus, V.Vinks ir E.Sipavičiaus 1990 m. įrašyta Kalėdinę dainą.

Renginiui baigiantis, dailininką Arvydą Bagdoną sveikino Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos skaitytojų aptarnavimo ir vaikų literatūros skyriaus vedėja Almutė Kanapienienė. Pasidžiaugusi, kad tapybos darbų paroda kelionę pradėjo Kultūros centre ir vėliau ją sėkmingai tęsė Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje, dailininką sveikino Širvintų kultūros centro direktorė Rytė Bareckaitė.

Labai džiugu, kad Širvintose apsilanko Lietuvoje gerai žinomi žmonės. Dar gruodžio pradžioje Arvydas Bagdonas atvyko į Širvintas kaip vyriausiasis Lietuvos Senelis Kalėda ir įžiebė Širvintų eglutę. Naujiesiems metams dar nespėjus įsibėgėti Arvydas Bagdonas vėl atvyko į Širvintas, tik jau kaip dailininkas. Abu kartus tituluotas svečias paliko gilų įspūdį, toks žemiškas, kupinas nuoširdumo, skardaus juoko, šilumos, jaukumo.

 Ugnė Trumpickaitė