Širvintose apsilankė rašytojas Vytautas Račickas

    Širvintų rajono savivaldybės Igno Šeiniaus viešoji biblioteka vykdo projektą „Edukacinės kūrybinės dirbtuvės „Nuo rašto iki knygos“ vaikams Širvintų rajono bibliotekose“, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

    Bibliotekoje vyko Širvintų „Atžalyno” progimnazijos sveikatinimo programos „Saugios pertraukos“ renginys „Tu man gražus kitoks“, skirtas Tolerancijos dienai. Renginį vedė progimnazijos socialinė pedagogė R. Gasparavičienė.

    Šiame renginyje dalyvavo „Atžalyno“ progimnazijos 6A klasė ir jos vadovas Tomas Labanauskas bei dailės mokytoja Jolita Jurkevičiūtė. Atvyko ir ilgamečiai progimnazijos draugai iš Ukmergės „Ryto“ specialiosios mokyklos, kuriuos palydėjo socialinė pedagogė Regina Krikštaponienė ir lietuvių kalbos mokytoja Nijolė Silevičienė. Joje ugdomi vaikai, kurių likimas neapdovanojo puikia fizine ir dvasine sveikata.

    Moksleiviai pasiruošė: perskaitė V. Račicko apsakymų knygą „Geriausias draugas“, iliustravo labiausiai patikusius apsakymus ir susitikimo metu nutarė iliustracijas pademonstruoti, aptarti, pasidžiaugti.

    Renginyje dalyvavo ir rašytojas Vytautas Račickas. Rašytojas buvo nustebintas ir sužavėtas 6A klasės mokinio, respublikinio mokinių skaitovų konkurso nugalėtojo Nojaus Kralikevičiaus socialinės akcijos „Tu man gražus kitoks“ pristatymu. Nojus akcentavo, kad rašytojo apsakymai padėjo suprasti, jog svarbiausia būti tokiems, kokie esame, priimti vienas kitą, mylėti savo artimą. Įdomiausia tai, kad daugelis atsakymų į mums rūpimus klausimus glūdi knygose, kurių nevalia pamiršti. „Ir joks kompiuteris, planšetė ar telefonas neturėtų pakeisti knygos, kuri turėtų būti geriausias vaikų draugas“, – skelbė mokinys.

    Moksleiviai pristatė piešinius, kuriuose pavaizdavo labiausiai patikusį herojų iš V. Račicko apsakymų knygos „Geriausias draugas“.

    Vytautas Račickas padėkojo jungtiniam būriui, surengusiam tokią gausią iliustracijų parodą, ir pats paskaitė ištrauką iš naujausio kūrinio „Juzulio istorijos“ pabrėždamas, kad skaito tai pirmiesiems skaitytojams.

    Rašytojas apsilankė ir Širvintų „Atžalyno“ progimnazijoje, kur susitiko su 5-6 klasių moksleiviais. Susitikimą moderavo mokytoja Edita Guščienė, kuri puikiai susipažinusi su Vytauto Račicko kūryba.

   Rašytojas perskaitė keletą apsakymų ir eilėraščių iš pirmosios eilėraščių knygelės „Natas Muntus – mano draugas“. Į šią knygelę sudėti eilėraščiai žaismingi, ironiški, pozityvūs, šmaikštūs, rodantys netikėtus požiūrius į pasaulį. „Natas Muntus“ – berniukų literatūros pavyzdys; tai matome iš pavadinimo, kuris nurodo į pagrindinį knygos personažą.

    Vytautas Račickas – mylimiausias vaikų rašytojas Lietuvoje. Jo knygos kasmet patenka į skaitomiausių knygų penketuką. Jo knygos dažniausiai linksmos. Linksmos net ir tada, kai pasakoja ne itin linksmą, kartais net liūdną istoriją.

    „Zuikos padūkėlio“, „Šlepetės“, „Berniukai šoka breiką“ ir kitų knygų autorius prisipažįsta, kad jam labai patinka rašyti apie gerokai pašėlusius vaikus, kuriuos jis vadina teigiamais išdykėliais. O šalia tų padūkėlių, tų jokūbėlių, mikių ir lukošiukų visuomet būna jų mokytojos, kurios kartais ima ir patenka į keblią ar net komišką situaciją. O juk skaitytojui to tik ir reikia.

    Ne vienas vaikas kelią į nuostabų knygų pasaulį atrado perskaitęs bent vieną šio rašytojo knygą.

    Į klausimą, kas įkvepia V. Račicką rašyti, jis atsakė: „Vaikų gyvenimas. Ir žinojimas, kad esu labai skaitomas, kad vaikai laukia naujų mano knygų“.

    Vienas iš begalės užduotų klausimų rašytojui , kokią knygą jis pasiimtų į negyvenamąją salą, į kurį Vytautas Račickas atsakė, jog tai knyga „Mano vaikystės ledai“, nes šioje knygoje yra jo autobiografinių detalių.

    Rašytojas pakvietė visus apsilankyti jo literatūrinių personažų muziejuje, o prie jo knygų išsirikiavo perkančių knygeles eilutė.

    Dėkojame už bendradarbiavimą „Atžalyno“ progimnazijos vadovams bei mokytojams, bibliotekininkei Reginai Grinienei.

Projekto vadovė Dalia Taparauskienė