Kūrybinės dirbtuvės „Tu gali sukurti knygą”

    Širvintų rajono savivaldybės Igno Šeiniaus bibliotekoje vaikų literatūros skyriuje spalio mėn. vyko kūrybinės dirbtuvės „Tu gali sukurti knygą”. Širvintų pradinės mokyklos 4b klasės moksleiviai su mokytoja Lena Vaitkūniene pasinėrė į knygų kūrimo džiaugsmus. Dirbtuvėse smalsius vaikus pasitiko dailininkė Sigutė Chlebinskaitė su pagalbininkėmis.

    Sigute Chlebinskaitė yra žymi Lietuvos knygų dailininkė, grafikė, iliustruotoja, daugelio knygos menui skirtų renginių sumanytoja ir organizatorė. Mokėsi Vilniaus dailės akademijoje, vėliau Prahos taikomojo meno, architektūros ir dailės akademijoje, Zalcburgo vasaros akademijoje. 2001-aisiais įkūrė kūrybinę studiją „Tu gali sukurti knygą“, supažindinančią vaikus su įvairiais knygų istorijos etapais. Stažavosi Tarptautinėje vaikų ir jaunimo bibliotekoje Miunchene. Yra Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus narė.

    Sigutės Chlebinskaitės apipavidalintų knygų diapazonas yra labai platus: nuo senųjų raštų, mokslinių monografijų iki šiuolaikinės dailės ir fotografijos albumų, poezijos rinkinių ir eseistikos knygų. Dailininkė pelnė aukščiausių Lietuvos ir Baltijos šalių knygos meno konkursų apdovanojimų. Jos iliustruota Kazio Jakubėno eilėraščių knyga vaikams „Kas kiemely daros“ (išleista 2003) įrašyta į 2006 m. IBBY Garbės sąrašą, apdovanota Prancūzijos „Octogone“ ir premija, o Vlado Braziūno eilėraščių knyga vaikams „Kuosos Kro gyvenimas ir atvirkščiai“ (išleista 2011) – 2011 m. Knygos meno konkurso diplomu.

    „Knyga – tartum mano pačios dienoraštis. Žiūrėdama į išleistą knygą aš atsimenu visa, kas vyko mano gyvenime ją kuriant…“–sako Sigutė Chlebinskaitė.

    Dar 2001 metais ji įkūrė kūrybinę studiją „Tu gali sukurti knygą“, supažindinančią vaikus su įvairiais knygos istorijos etapais, iliustravimo subtilybėmis, knygų formų ir turinio įvairove.

    Renginio metu vaikai išklausė dailininkės pasakojimą apie Knygų šalį, pildė Knygų šalies piliečių pasus. Dailininkė pristatė neįprastos konstrukcijos „stebuklingas“ knygas, kuriose nepakanka vien vartyti puslapius. Jas reikia tam tikru būdu valdyti, kad vaizdai judėtų ar keistųsi.

    Sigutė Chlebinskaitė, kūrybinės studijos „Tu gali sukurti knygą“ sumanytoja, supažindino su kaleidoskopiniais (judančiais) paveikslėliais, sumanytais prieš šimtmetį, mokė kurti judančias iliustracijas.

    Dailininkė  padovanojo bibliotekai 2018 m. perleistą knygelę „Ką padarė žirklės”. Tai pirmoji Lietuvoje interaktyvi knyga, sukurta 1961-aisiais metais Ievos Naginskaitės, Sigutė. Chlebinskaitė papasakojo, kad mintis išleisti šią knygą jai kilo prieš septynerius  metus Bolonijos knygų mugėje, kur buvo pristatyta Lietuvos sovietmečio knygų iliustracijos ekspozicija ir ten ji pamatė I. Naginskaitės knygą. Dailininkė I. Naginskaitė joje nupiešė devynis gyvūnų ir devynis skirtingų profesijų žmogaus atvaizdus – iš viso 18 figūrų. Komponuojant perkirptus lapus galima sudėlioti 162 skirtingus paveikslėlius. Tai išskirtinis 7-ojo dešimtmečio knygos vaikams pavyzdys, priskirtinas knygų vaikams aukso fondui.

    Šios edukacijos metu nebuvo nuobodžiaujančių: visi nuščiuvę žiūrėjo, kai dailininkė pristatė ypatingąsias savo kolekcijos knygas. Vėliau visi susikūrė po judančią iliustraciją, kurią dailininkė pažymėjo specialiu antspaudu, kad jis primintų knygos svarbą ir reikalingumą po šimto metų.

    Kūrybines dirbtuves  „Tu gali sukurti knygą” rėmė Lietuvos kultūros taryba.  Jos vyko vykdant projektą „Edukacinės–kūrybinės dirbtuvės  „Nuo rašto iki knygos“ Širvintų rajono bibliotekose”.

Projekto vadovė Dalia Taparauskienė