Kūrybinė edukacija su dailininke Sigute Ach

    Širvintų rajono savivaldybės Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje viešėjo Sigutė Ach – dailininkė, knygų iliustratorė, rašytoja. Studijavo Vilniaus pedagoginiame universitete. Kurį laiką piešė reprodukcijas, atvirukus ir pardavinėdavo juos mugėse. 2001 m. kartu su Arvydu Vereckiu įkūrė leidyklą „Nieko rimto“. Iš pradžių Sigutė Ach šiai leidyklai kūrė reprodukcijas, atvirukus, o vėliau pradėjo iliustruoti knygas vaikams. Sigutė Ach iliustravo nemažai vaikų literatūros klasikos kūrinių: Šarlio Pero, Sergejaus Kozlovo, Eleonoros Fardžen, Violetos Palčinskaitės, Ramutės Skučaitės  ir kitų autorių knygas. Taip pat parašė keletą autorinių knygų, kurios verstos į ukrainiečių, rusų, italų kalbas.

    Sigita Abramavičienė – Sigutė  Ach apie save sako šitaip „Sigutė Ach – taip pasirašau po savo paveikslais, freskomis, tekstais, iliustracijomis nuo 1998 m. Tais metais labai dažnai nejučia aikteldavau: „Ach…“

    Nedidelis žodelis įsiterpdavo į mano kalbą gerokai dažniau, nei įprasta ir draugai ėmė mane pravardžiuoti. „Kaip gyveni, Sigute… Ach?“ Buvo juokinga, tad ėmiau taip ir pasirašinėti, net neįtardama, kad žengiu lemtingą žingsnį. 2001 m. mano draugo Arvydo Vereckio įkurta leidykla, mano pačios pavadinta „Nieko rimto“ (o argi rimta yra piešti, o juo labiau leisti sparnuotas karvytes ir svajojančius zuikius?), išgarsino mano vardą visoje Lietuvoje ir net plačiau.

    Kas ta Sigutė Ach – kartais klausiu ir savęs pačios, mat dažnai važiuodama į susitikimus, pasakodama apie savo pakylėtą pasaulį tampu tarsi žinios apie tyrumą, banalumo nebuvimą nešėja. Savotiška vedlė į vaikystę, tam, kad kiekvienas rastų savy jėgų atsinaujinti, nusipurtyti rutiną ir nudžiugti – taip, kaip tą gali padaryti tik vaikas.

    Dabar dažnai pagalvoju, kad Sigutė Ach – tai būsena, įkvėpimas džiaugtis visu gyvenimu, nedalinant jo į kasdienes ir šventines dienas, į rytus ir vakarus. Tai pasitikėjimas kiekvieno širdy glūdinčia meile ir išmintim, didžiule jėga, keičiančia, auginančia, šviesinančia žmogų ir jo pasaulį“.

    Sigutė Ach Širvintų Igno Šeiniaus  viešojoje  bibliotekoje lankėsi pirmąjį kartą. Ji vedė kūrybinę edukacinę popietę „Knygos kelias akvarelėje“ bibliotekos lankytojams – Širvintų pradinės mokyklos 4c klasės moksleiviams, kuriuos moko mokytoja Gita Bakasėnienė. Šios popietės tikslas: sukurti žodžių tiltą, iš kurių vėliau gimsta knyga su iliustracijomis. Dailininkė sakė, kad svarbiausia išlaisvinti vaizduotę, kuri leidžia pažinti ir suprasti pasaulį kitaip, o tai įmanoma liejant paveikslus akvarele. Vaikai su malonumu liejo akvareles, vėliau rašė ant jų žodžių tiltus, kuriuos vėliau Sigutė Ach pakomentavo.

    Ji pristatė savo kūrybą. Tai ne tik kitų autorių iliustruotos knygelės, bet ir jos pačios sukurtos ir iliustruotos. Plačiau sustojo ties knygomis „Ambrozijus, Purkius ir angelas“ (Sigutė Ach), „ Pelytė Zita ir aš“ (Vytautas V. Landsbergis), „ Motulės Žąsies pasakojimai“ (Šarlis Pero), „Aukštyn kojomis“  (Donald Bisset)  „Ežiukas rūke“ (Sergej Kozlov).  Vaikus užbūrė malonus, ramus dailininkės balsas. Jie  įdėmiai klausėsi, uždavė daug klausimų.

    Dailininkė atsisveikindama sakė, kad buvo sužavėta edukacijos dalyviais, kuriems neprailgo beveik dvi valandos ir padėkojo jiems įteikdama savo kūrybos atviruką su autografu atsiminimui.

    Širvintų rajono savivaldybės Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos direktorė padėkojo dailininkei už kelionę į knygos ir akvarelės pasaulį, kurios metu beveik kiekvienas galėjo išlaisvinti savo vaizduotę.

    Ši kūrybinė edukacija buvo organizuota vykdant Širvintų rajono savivaldybės Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos projektą „Kūrybinės-edukacinės dirbtuvės „Nuo rašto iki knygos“ Širvintų rajono bibliotekose“, kurį finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Projekto vadovė Dalia Taparauskienė