Antaninės Anciūnuose

Aukso miglos supa tylą —
Užu šilo saulė kyla …
Žengia vyras paskui vyrą …
Ryto perlai žemėn byra …
Žolę žalią, žolę jauną
Žvangios dalgės žvangiai pjauna …

(Petras Vaičiūnas)

  Birželio 16 d. Širvintų kultūros centro Anciūnų filialo kiemelyje vyko teatralizuota šienapjūtės pradžios šventė ,,Antaninės Anciūnuose‘‘.

    Pirmąjį vasaros mėnesį visų švenčių švente paprastai laikomos Joninės. Tačiau ne ką mažesnė šventė yra Antaninės. Lietuvoje nuo seno iškilios valstybės asmenys turėjo vardą Antanas. Pirmasis Lietuvos Respublikos prezidentas Antanas Smetona. Dailininkas Antanas Žmuidzinavičius, garsūs rašytojai Antanas Baranauskas, Antanas Vienuolis, Antanas Drilinga ir kiti. Anciūnų kraštas tai pat garsėja šauniais Antanais. Prisimename ir neužmirštame šviesios atminties Anciūnų krašto liaudies muzikantą Antaną Zarembą. O ir šiandieną darbštūs,  geri, nuoširdūs žmonės turintys Antano vardą gyvena šiame krašte. Tai Antanas Ruseckas, Antanas Greiciūnas, Antanas Jazukevičius, Antanas Stundys, Antanas Šmigelskas…  Visi renginyje dalyvavusieji Antanai, o ir jų žmonos senoviškai vadinamos Antanienėmis buvo pasveikinti gėlėmis ir vantomis.

     Šią dieną nuo senovės kaimuose prasidėdavo šienapjūtė, pievose suskambėdavo dainos. Po darbų jaunimas eidavo į vakaruškas. Visą tai buvo parodyta teatralizuotame renginyje ,,Antaninės Anciūnuose‘‘.

      Šventės metu iškilmingai atidarytas Anciūnų kluonas, kuriame surengta sendaikčių paroda „Iš kartos į kartą“, skirta krašto istorinės ir kultūrinės atminties išsaugojimui. Smagiomis melodijomis, dainomis ir šokiais gausiai susirinkusius žiūrovus linksmino Širvintų kultūros centro Avižonių krašto kapela, Motiejūnų ir Avižonių kaimo šokėjai (vadovė Ramunė Savickienė), Anciūnų filialo kaimo kapela (vadovas Gediminas Makauskas), Anciūnų filialo mėgėjų teatras (vadovas Gediminas Makauskas). Šaunieji Antanai, nuostabūs dalyviai, žiūrovai ir puikus oras sukūrė gražią šventę. Scenarijaus ir kluono idėjos autorė Rita Makauskienė.

 Širvintų Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos Anciūnų filialo vyr. bibliotekininkė Rita Makauskienė