Tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris 2018“

Gegužės 24 d. Čiobiškyje vyko eiliuotais kūriniais žavinčio Tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris 2018“ išradingoji literatūrinė programa „Vakaras P“. Susirinkusieji turėjo galimybę pamatyti įspūdingą dviejų jaunų menininkų – Artūro Dubakos ir Balio Ivanausko pasirodymą pagal savo patirtas istorijas ir poeto Gintaro Grajausko kūrybą. Žygiuodami per Lietuvą šie du menininkai nešė žinią apie išsiskleidusį pavasarinį didžiausią Tarptautinį literatūrinį renginį – 54-ąjį „Poezijos pavasarį 2018“. Jaunieji aktoriai ėmėsi įgyvendinti ypatingą šių metų festivalio akcentą – Lietuvos šimtmečiui skirtas poetinis žygis per Lietuvą.

Gegužės 25 d. Poezijos pavasario paukštė suskleidusi sparnus nutūpė Musninkuose ir Kernavėje.

Svečiavosi literatūrologė Neringa Butnoriūtė, poetė Jurgita Jasponytė, poetas, kritikas Vainius Bakas, poetas Justinas Kubilius. Kernavėje prie Poezijos pavasario skaitymų prisijungė aktoriai Balys Ivanauskas ir Artūras Dubaka.

Susirinkę poezijos mylėtojai turėjo galimybę pasiklausyti eilėraščių apie gyvenimą, laiko tėkmę, būtį, praeities pėdsakus, dabartį. Girdėjome ne tik eilėraščius, bet ir eilėmis apipintas liaudies dainų, sutartinių eilutes. Poetai Justina Jasponytė ir Justinas Kubilius skaitė savo kurtus eilėraščius aukštaičių ir žemaičių tarmėmis. Kernavėje savo kūryba pasidalijo buvęs advokatas, šiuo metu gyvenantis Kernavės apylinkėse Balys Ališauskas. Renginį vedusi literatūrologė Neringa Butnoriūtė supažindino klausytojus su šių metų Poezijos pavasario almanachu. Literatūrologė yra viena iš šių metų Poezijos pavasario almanacho sudarytojų. Ji papasakojo, kuo kitoks yra šių metų Poezijos pavasario almanachas ir paminėjo, kad būtent šiame almanache gausu užsienio poetų eilėraščių.

Poezijos pavasario svečiai nepaliko abejingų. Jie klausytojus užbūrė ne tik savo kūryba, bet ir  skleidžiamu nuoširdumu, žemiškos būties buvimu. Galima buvo tik gėrėtis ir pasinerti į nepaprastą poezijos pasaulį.

 

Ugnė Trumpickaitė