Lietuvių kalbos dienų renginys „Gimtojo žodžio skambesys“

Per gimtąją kalbą žmogus yra susijęs tiek su savo paties buvimu, tiek su savąja tauta, todėl mūsų įaugimas į gimtąją kalbą yra išgyvenamas kaip kažkas be galo sava ir įprasta. Kaip rašė žinomas lietuvių poetas Justinas Marcinkevičius: „Gimtųjų žodžių apkabintas, aš gyvas kalboje…“. Gimtoji kalba – esminis tautą jungiantis ryšys. Ji pasireiškia daugelyje lygmenų: nuo kasdienio buitinio bendravimo, iki filosofijos, maldos ar poezijos… Būtent dėl to mes taip branginame ir mylime gimtąją kalbą.

Igno Šeiniaus viešosios bibliotekos skaitykloje vyko Lietuvių kalbos dienų renginys ,,Gimtojo žodžio skambesys“.

Dalyvavo ir savo kūryba dalijosi Širvintų jaunimas. Esė „Ar dar ne per vėlu“, kurią parašė apie žinomo pop muzikos atlikėjo Justino Bieberio dainą, skaitė Mantautas Bilotas. Jausmingu trioletu „Širdies vyšnia“, eilėraščiu „Vaikystės griuvėsiai“ ir sonetais pasidalijo Dovilė Lapinskaitė. Savo kurtais eilėraščiais apie jausmus „Lyg tuštuma“, „Neegzistuoju“, „Tu išmokei mane“, „Skirtingi“ skaitė Norvilė Iljeitytė. Roko Štikano eilėraščiai „Lapo kelionė“, „Rudeninės dulkės“ nepaliko nei vieno klausytojo abejingo. Gilių jausmų persmelktas savo kūrybos eiles „Jausmai gyvenimui“, „Neištarsiu sudie“, „Klausykis, ką kužda širdis“ klausytojams dovanojo Ugnė Trumpickaitė.

 Gražias eiles ir dainas atliko Širvintų Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazijos dainuojamosios poezijos ansamblis (vadovė Ligita Varaneckienė). Skambėjo eilės virtusios dainomis, kurias atliko Norvilė Iljeitytė, Deimantė Stankevičiūtė, Lukas Vyšniauskas ir vadovė Ligita Varaneckienė. Girdėjome H. Radausko „Vakaras“, „Žiemos pasaka“ ir A. Nagio „Namai“. Norvilė Iljeitytė atliko savo kūrybos dainą ,,Atleisk“  (muzika – Deimantės Stankevičiūtės).

„Yra poetų, prozininkų, dramaturgų. Labai džiaugiuosi šiais jaunais kūrėjais. Jie labai įvairūs, įdomūs. Kodėl dauguma eilėraščių yra liūdnų? Todėl, kad jie yra apie gyvenimą, išgyvenimus, jausmus, apie tai, ką jaučia ar yra patyręs kuriantysis“, – mokinių kūryba pasidžiaugė Širvntų Lauryno Stuokos – Gucevičiaus lietuvių kalbos mokytoja Edita Rutkauskienė.

Renginiui baigiantis, Širvintų Igno Šeiniaus bibliotekos vadovė Vaiva Daugėlienė dėkojo dalyviams, mokytojoms ir įteikė atminimo dovanėles. Popietė prisipildė gražiomis, jausmų kupinomis eilėmis, sonetais, trioletais, esė.

Mylėkime ir branginkime savo gimtąją lietuvių kalbą. Ji – nuoširdus ir gilus širdies polinkis.

Ugnė Trumpickaitė