Lapė į namus – laimė į namus!

Širvintų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje vyko rašytojos Evelinos Daciūtės ir dailininkės Aušros Kiudulaitės knygos ,,Laimė yra Lapė” pristatymas. Ši paveikslėlių knyga dalyvauja Metų knygos vaikų grupės rinkimuose. Ji apdovanota Domicelės Tarabildienės premija už gražiausią metų knygą, Bolonijos vaikų knygų mugės, Nami (Pietų Korėja), Šaržos (JAE) iliustratorių parodų diplomai. E. Daciūtei ši knyga penktoji. Ji kartu su iliustratore Rasa Kaper yra išleidusi tris serijos „Meškių istorijos“ knygas. Bendra jos ir dailininkės Ingos Dagilės knyga „Drambliai ėjo į svečius“ Kultūros ministerijos 2016 m. buvo apdovanota kaip viena gražiausių knygų, o Tarptautinės vaikų ir jaunimo knygos tarybos ( IBBY) Lietuvos skyrius ją paskelbė geriausia knyga mažiausiems. A. Kiudulaitei knyga „Laimė yra lapė“ – debiutas Lietuvos vaikų literatūroje.

 Kartą viename dideliame mieste gyveno berniukas. Jis turėjo tėtį, mamą ir namelį medyje. Vieną dieną Povilo gyvenime atsirado lapė. O kai tave gyvenime atsiranda lapė – lauk visko. Juk su Lape draugauti, tai beveik tas pats, kas suptis supynėse: vieną dieną labai gerai, o kitą  – nebūtinai taip gera. Evelina Daciūtė apie knygos rašymą yra pasakojusi, kad pirmiausia išlindo namelis medyje ir berniukas, kuriam nelipo vardai. „Pradžioje galvojau, kad bus lapė, dar meška ir gal vilkas. Bet lapė elegantiškai uodega visus išstumdė ir liko viena. Ir tada jau siužetas susidėliojo taip, kaip susidėliojo.“

Teatralizuotame pristatyme dalyvavo Širvintų pradinės mokyklos priešmokyklinės grupės (mokytoja Dalia Katinienė) vaikai. Knyga buvo skaitoma pasiskirsčius rolėmis. Vaikai vaidino ne tik Povilą, mamą, tėtį, bet ir medžius, malūnsparnį, puodus. Bet didžiausia staigmena buvo, na kas gi kitas, jei ne Lapė (VB darbuotoja Ugnė Trumpickaitė). Ji  kartu su vaikais suposi, kalbėjo apie medžius, namus, šeimą ir laimę, puslapis po puslapio keliaudama iki istorijos pabaigos. Kaipgi namo grįžti be draugės, kuri teikia tiek džiaugsmo.  Edukacinio užsiėmimo metu vaikai kūrė  lapę, kurią parneš į savo namus. Nebuvo dviejų tokių pačių. Kaip ir laimė, kurią kiekvienas patiriame skirtingai.

Už patikusią Metų knygos rinkimuose dalyvaujančią knygą kviečiame balsuoti http://metuknygosrinkimai.skaitymometai.lt

 

                                                                                                  Lolita Pliukštienė