Parapijos globos namuose pristatyta knyga apie Žemaitę

Lapkričio 16 d. Širvintų parapijos globos namuose vyko Aldonos Ruseckaitės knygos „Žemaitės paslaptis“ pristatymas.

Aldona Ruseckaitė yra poetė, prozininkė, muziejininkė.  Šiuo metu dirba Maironio lietuvių literatūros muziejuje.  Už savo veiklą pelnė daugybę apdovanojimų. Tarp jų –  2015 m. suteiktas Įsimintiniausios Kauno menininkės titulas bei 2016 m.  įteikta Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Knygoje „Žemaitės paslaptis“ autorė Aldona Ruseckaitė naujai  atskleidžia  temperamentingąją, stipraus charakterio literatūros klasikę Juliją Žymantienę-Žemaitę  (1845-1921). Atveriama paslaptinga meilės istorija, tokie mažiau žinomi Žemaitės paskutiniojo gyvenimo dešimtmečio faktai, kaip bausmės atlikimas Lukiškių kalėjime, įsiliejimas į Vilniaus kultūrinį gyvenimą, ryšiai su advokato Buloto šeima, netikėta kelionė į Ameriką ir visus stebinusi veikla šioje šalyje, renkant lėšas nukentėjusiesiems nuo Pirmojo pasaulinio karo, politinių pažiūrų pokyčiai. Rašytojos asmenybė suspindi naujomis spalvomis ir atspalviais, priartinama prie šių dienų skaitytojo.

Knygos pristatymo metu autorė atskleidė, kaip gimė mintis parašyti knygą apie šią Lietuvos „didmoterę“, kaip buvo renkama medžiaga, kokios Žemaitės asmeninės savybės ją labiausiai sužavėjo, papasakojo daugybę iki šiol neviešintų biografijos faktų. Pasak A.Ruseckaitės, „vertingiausia rašytojos savybė – didžiulė drąsa gyvenimui. Savo mąstymu ir veikla ji gerokai pranoko savo laikmetį. Dėl to J.Žymantienė-Žemaitė yra verta, kad mes jos neužmirštume“.

Renginys organizuotas vykdant Lietuvos kultūros tarybos ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos finansuojamą meno terapijos projektą „Gydanti knygos galia“.

 

Almutė Kanapienienė

Skaitytojų aptarnavimo ir vaikų literatūros skyriaus vedėja