Šiaurės šalių bibliotekų savaitė Širvintų bibliotekoje

Lapkričio 13-19 dienomis vyko dvidešimt pirmoji Šiaurės šalių bibliotekų savaitė. Šiaurės šalių bibliotekų savaitė yra Šiaurės šalių asociacijų   „Norden“ federacijos kuruojamas projektas, kuriuo siekiama skatinti skaitymą, domėjimąsi Šiaurės šalių literatūra ir propaguoti švietimo idealus Šiaurės bei Baltijos šalyse ir kaimyniniuose regionuose.  Šių metų tema – Šiaurės salos.

 Širvintų Igno Šeiniaus viešoji biblioteka prisijungė prie šio projekto. Vyko istorijų klausymasis jaukioje žvakių šviesoje, įvairios parodos, susitikimai ir kiti renginiai su Šiaurės šalimis susijusiomis temomis. Visą savaitę buvo rodomi animaciniai filmai, sukurti pagal Šiaurės šalių knygas. Širvintų pradinės mokyklos 3a klasės mokinių piešinių paroda „Gyvenimas salose“ (mokytoja Aušra Lebedevienė) suteikė jaukumo Šiaurės šalių bibliotekų savaitei.

Žvakelių šviesoje vyko rytmetis „Nuotykiai salose“. Svečiavosi Širvintų lopšelio-darželio „Boružėlė“ priešmokyklinės grupės „Kregždutė“ vaikai (auklėtojos Virginija Stundytė ir Aistė Šilgalienė). Vyresnioji bibliotekininkė Lolita Pliukštienė pakvietė vaikus apžiūrėti parodą „Pasivaikščiojimai po Šiaurės šalis“. Vaikai ne tik apžiūrėjo parodą, bet ir susipažino su Šiaurės šalimis, pavartė knygas. Lolita Pliukštienė paskaitė vaikams ištraukas iš suomių rašytojo Mauri Kunn’o knygos „Vikingai puola!”. Po skaitymo sekė įdomus susipažinimo žaidimas, kurio metu vaikai turėjo pasakyti savo vardą, pasakius vardą, pasakyti žodį iš pirmosios vardo raidės, o sugalvotą žodį palydėti veiksmu (trepsėti vietoje, traukti, rinkti, upe plaukti ir pan.). Baigę susipažinimo žaidimą, vaikai žaidė kitą – skaičių žaidimą, skirtą atidumui. Po tokio „apšilimo“ vaikai jau buvo pasirengę įdomiausiam – lobio ieškojimui. Susiskirstę į dvi komandas, išsirinko po kapitoną, apsitaisė piratais, apsiginklavo žemėlapiais ir bibliotekos patalpose ieškojo paslėpto lobio. Radę lobį vaikai neskubėjo išsiskirstyti. Bendravo, gėrė arbatą, aptarė smagų, įdomų, turiningą ir aktyvų rytmetį.

Tą pačią savaitę vyko renginys ,,Stebėkime, skaitykime, žaiskime“. Svečiavosi pradinukai iš Širvintų pradinės mokyklos (mokytoja Aušra Lebedevienė) ir Musninkų Alfonso Petrulio gimnazijos (mokytojos Danguolė Blusevičienė ir Sigutė Bžozinskienė). Smagų, nuotaikingą renginį vaikams vedė asociacijos ,,Šeimų bendrystė“ atstovė Judita Korsakienė. Renginio pradžioje vyresn. bibliotekininkė Lolita Pliukštienė papasakojo vaikams apie Šiaurės šalių bibliotekų savaitę, pristatė šių metų temą, parodė parodą, uždavė klausimų apie Šiaurės šalis. Teisingai atsakiusiems ji įteikė bibliotekos rašiklius.

Asociacijos ,,Šeimų bendrystė“ atstovė Judita Korsakienė papasakojo vaikams apie knygų skaitymo svarbą ir naudą.

,,Knygose slypi nepaprastai įdomus fantazijų, nuotykių kupinas pasaulis. Daugiausiai esu perskaičiusi vaikiškų knygų. Jos man vienos įdomiausių”, – kalbėjo J.Korsakienė.

Pabendravę apie knygas, vaikai atsakinėjo į užduodamus klausimus. Teisingai atsakiusieji gavo dovanų lipdukus ir magnetukus.

Vėliau sekė įdomiausia dalis – žaidimai. Judita Korsakienė supažindino vaikus su žaidimų taisyklėmis, pamokė kaip reikia žaisti. Šių linksmų ir naudingų žaidimų nepraleido ir mokytojos, kurios taip pat ,,įsisuko“ į žaidimų verpetą. Vaikams labai patiko žaisti žaidimus, kuriuos žaidžiant reikėjo susikaupimo, atidumo, sumanumo, gudrumo.

Pabaigoje asociacijos ,,Šeimų bendrystė” atstovė Judita Korsakienė padovanojo visiems vaikams atminimo dovanėles, o vaikai pažadėjo perskaityti pasirinktą įdomią knygą. Šiltas, įdomus, smagus renginys suteikė vaikams daug džiaugsmo.

Šiaurės šalių bibliotekų savaitę paminėjome labai smagiai, jaukiai. Buvo gausu gero ir turiningo laiko, įdomių istorijų, žaidimų.

Ugnė Trumpickaitė