Socialinių paslaugų centre lankėsi aktorė Virginija Kochanskytė

Spalio 17 d. Širvintų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centre vyko aktorės Virginijos Kochanskytės monospektaklis  „Gyvenimas kaip graži kelionė“ . Renginį organizavo Igno Šeiniaus viešoji biblioteka,  vykdydama Lietuvos kultūros tarybos ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos finansuojamą meno terapijos projektą „Gydanti knygos galia“.

Į Širvintas aktorė atvyko iš Klaipėdos, kurioje šiuo metu gyvena ir dirba –  Klaipėdos universitete,  Humanitarinių mokslų fakultete lietuvių kalbą bei režisūrą pasirinkusiems studentams dėsto sceninę kalbą.  Virginija Kochanskytė  garsėja kaip puiki skaitovė, lietuviškojo žodžio puoselėtoja ir skleidėja.

Monospektaklyje „Gyvenimas kaip graži kelionė“ aktorė skaitė žymių Lietuvos ir užsienio poetų –  Č.Milošo, A.Mickevičiaus,  V.Mačernio, H.Nagio, J.Aisčio, B.Baltrušaitytės, H.Radausko, J.Vaičiūnaitės, K.Bradūno –  lyriką,  M.K.Čiurlionio, G.Markeso laiškų fragmentus.

Žymių rašytojų žodžiai teatralizuotame renginyje persipynė su  romantiškomis ir ironiškomis, šmaikščiomis ir lyriškomis, ilgesingomis ir svajingomis aktorės autorinėmis interpretacijomis gyvenimo kelionės tema.  Pasitelkdama kūrėjų tekstus, ji keliavo per visus žmogaus gyvenimo tarpsnius: nerūpestingą vaikystę, paaugliškas šėliones, pirmosios meilės paženklintą jaunystę, santuokos rūpesčius, romantiškų svajonių kupiną viduramžio brandą bei išmintimi ir prisiminimais turtingą senatvę.

Betarpiško aktorės bendravimo su publika dėka susidarė įspūdis, kad žiūrovai patys dalyvauja gyvenimiškoje kelionėje, išgyvena spektaklio herojės jausmus. Pati Virginija Kochanskytė yra pasakiusi: „Siekiu, kad atėję į susitikimą su manimi žmonės, visų pirma, apsvaigtų nuo emocijų srauto, o jam pasibaigus, norėtų gyventi gražiau…“ .

Viešosios bibliotekos vadovė Vaiva Daugėlienė  visų renginio dalyvių vardu padėkojo charizmatiškajai aktorei  už gyvenimo geismo kupiną vakarą ir įteikė Širvintų rajono savivaldybės atminimo dovanas. Projekto partnerei – Socialinių paslaugų centro bendruomenei –  padovanojo knygų.  Tegul jos praskaidrina gyventojų kasdienybę, padeda rasti kelią į vidinę ramybę ir laimę.

    image4 image10 image9 image6 image5

Almutė Kanapienienė
Skaitytojų aptarnavimo ir vaikų literatūros skyriaus vedėja