Spektaklis „Princesė ir kiauliaganys“ pagal H. K. Anderseno pasaką

Spalio 12 d., vykdant skaitymo skatinimo projektą „Nuo nemokėjimo skaityti iki negalėjimo neskaityti“ (projekto autorė vyres. bibliotekininkė Lolita Pliukštienė), Kultūros centro didžiojoje salėje vyko  teatro „Avilys“ spektaklis „Princesė ir kiauliaganys“. Pasaką sekė du klajojantys gatvės artistai, persikūnydami vis į kitą personažą – Princesę, Kunigaikštį, Karalių, Rūmų damą… ir net kiaules  (vaidina – Rita Kiškūnaitė ir Arūnas Pakulevičius). Scenarijaus autorius ir režisierius – Arūnas Pakulevičius. Spektaklio pažiūrėti susirinko gausus būrys vaikučių.

Visas pasaulis žino H. K. Anderseną, garsiausią danų rašytoją. Puikiai atsimename jo sukurtas pasakas apie Bjaurųjį ančiuką, Princesę ir žirnį, Mažąją undinėlę, Kiauliaganį ir daugybę  kitų.

 H.K. Andersenas kadaise sukūrė labai šiuolaikišką pasaką – mūsų laikais, kai tikrovę dažnai pakeičia virtuali realybė – labai svarbu atsirinkti, kas tikra, o kas – ne.

Kaip vaikai įsivaizduoja Princesę? Mielaširdišką, malonią, gražią… Bet didysis pasakininkas parašė pasaką apie kitokią Princesę. Ši buvo pasipūtusi, išpaikinta, surūgusi – tokia, kuriai nepatiko viskas, kas tikra. Tačiau meilė, deja, akla – net ir šią princesę įsimylėjo Kunigaikštis. Taip pamilo, kad net sutiko kiaules ganyti… Kas buvo toliau? Žinoma, kaip ir visos pasakos, taip ir ši baigėsi laimingai. Kunigaikštis ir Princesė pamilo vienas kitą ir gyveno ilgai ir gražiai.

Teatro „Avilys“ aktoriai Arūnas Pakulevičius ir Rita Kiškūnaitė puikiai, žaismingai perteikė žymaus rašytojo H.K Anderseno pasaką.

Spektaklio metu aktoriai įtraukė vaikučius kartu dūkti, uždavinėjo klausimus, kalbėjo apie skaitymą ir pasakojo apie garsaus pasakoriaus pasakas. Aktorius ir režisierius Arūnas Pakulevičius kvietė vaikus skaityti vienas įdomiausių, visame pasaulyje žinomiausio, rašytojo H.K Anderseno pasakas.

Priešmokyklinukams ir pradinukams (iš Širvintų lopšelio-darželio ,,Boružėlė“, Širvintų pradinės, ,,Tėkmės“, Musninkų, Gelvonų, Čiobiškio, Bartkuškio, Barskūnų mokyklų), spektaklis taip patiko, kad vaikai kartu ir šoko, ir dainavo, o spektakliui pasibaigus apdovanojo aktorius garsiais plojimais ir šypsenomis.

Spektaklis buvo nuotaikingas, salėje aidėjo vaikų juokas, veiduose žaidė šypsenos.

Dėkojame teatro ,,Avilys“ aktoriams už puikų reginį, vaikučiams ir juos atlydėjusioms pedagogėms už puikią nuotaiką.

Šį projektą finansuoja Lietuvos Kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija.

Daugiau nuotraukų rasite ČIA

Ugnė Trumpickaitė