Viešojoje bibliotekoje lankėsi garsus biblioterapeutas

Spalio 12 d. Igno Šeiniaus viešojoje bibliotekoje lankėsi psichiatras, psichoterapeutas Aleksandras Alekseičikas. Jis vedė seminarą „Skaitymas, kuris gydo ir padeda gyventi“. Renginys susilaukė didelio lankytojų dėmesio – paklausyti garsaus Gydytojo žmonės atvyko net iš Vilniaus.

Apibūdinant gydytoją  A. Alekseičiką, nuolat tenka vartoti žodį „pirmasis“. Tai pirmasis Lietuvos psichoterapeutas, kuris dirbo pirmajame psichoterapijos kabinete, pirmasis pradėjo taikyti grupinę psichoterapiją, jo autoriniai seminarai kiekvienų metų balandžio mėnesį vyksta jau 41 metus. Be pertrūkių. Kadaise jie privertė Vilnių pavadinti Sovietų Sąjungos psichoterapijos sostine.

A. Alekseičikas – pirmasis psichoterapeutas, gavęs nusipelniusio Lietuvos gydytojo vardą, ir kol kas vienintelis Lietuvos psichoterapeutas, kurio knyga išleista vokiečių kalba. Dar reikėtų pridėti, kad Gydytojas pirmasis Lietuvoje išplėtojo krikščioniška žmogaus samprata paremtą psichoterapiją, žinomą kaip intensyvaus gyvenimo terapija.

A. Alekseičikas yra ir gydymo skaitymu – biblioterapijos – pradininkas Lietuvoje. Šį metodą dvasinių ligų gydymui jis naudoja jau apie 50 metų. Seminaro metu Gydytojas paaiškino metodo esmę, taikymo galimybes bei būdus. Pasak A. Alekseičiko, „biblioterapijos metodas yra  naudingas tuo, kad paprastai pacientui psichoterapeutas tegali skirti ribotą laiką. O namuose ar palatoje ligonis gali skaityti ir gilintis i knygą. Pacientui išgydyti kartais pakanka kelių knygų, kelių eilučių ar net kelių žodžių. Tačiau tai turi būti sukrečiantys žodžiai, jie turi ne suteikti žmogui informacijos, bet grąžinti jo gyvenimui tikslingumą, atskleisti iki tol nepastebėtus vidinius turtus. Biblioterapeuto užduotis – padėti pacientui atrasti tokių eilučių, žodžių, nuo kurių galėtų prasidėti gijimas, pilnatvė, vientisumas, persmelkiantis visą žmogų. Juk dvasios liga ir yra nukrypimas nuo harmonijos ir pilnatvės.“

Seminaro dalyviai turėjo galimybę patys išbandyti biblioterapijos metodą. Keletas savanorių seminaro dalyvių išvardino juos kankinančias problemas ir skaitydami tekstus bandė rasti kelią joms spręsti. Užduotis pasirodė nelengva, juo labiau, kad Gydytojas „nelaikė už rankos“, keliaujant jausmų labirintais. Skaitomi dvasingi, prasmingi tekstai, jo požiūriu, patys siūlė kelią į problemų sprendimą, bet savanoriai „pacientai“ jo taip ir nerado. Tačiau ieškojimo procesas pradėtas, jo rezultatas priklausys nuo ieškančiųjų dvasinių pastangų.

Renginį organizavo Igno Šeiniaus viešoji biblioteka, vykdydama Lietuvos kultūros tarybos ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos finansuojamą projektą „Gydanti knygos galia“.

 Almutė Kanapienienė
Skaitytojų aptarnavimo ir vaikų literatūros skyriaus vedėja