Sidabro atspaudų parodos „Kas Tai?“ atidarymas

,,Sidabro atspaudų parodos „Kas Tai?“ darbai, atlikti viena pirmųjų fotografijos technikų, kuri unikali tuo, jog proceso metu išryškėja ir pasilieka tik tai, ką paliečia šviesa. Užfiksuoto vaizdo tamsioji dalis – sidabro dalelės, užstrigusios popieriuje.

Ši technika atitinka ir idėjinę pusę – reikšmingiausi dalykai užfiksuojami sąmonės, o likę – išnyksta – virsdami kontrastingu fonu, be kurio negalėtų egzistuoti ir pats vaizdas.

Taigi, darbais pabrėžiama nematomų, vadinamų nereikšmingais, arba tiesiog nepastebimų fenomenų reikšmingumas.

Tik stabtelėjus, įsiklausius ir įsižiūrėjus pradeda ryškėti gyvenimo skonis: viskas, kas buvo įprasta ir kasdieniška, virsta paslaptingu sąmonės kūriniu…

Ir pasirodo, jog realybė – keistesnė už fantastiką…“, – visa tai išgirstume apie darbus, atliktus viena pirmųjų fotografijos technikų tiesiai iš Simonos ir Tomo lūpų.

Grįžtant į tą popietę, kai įvyko menininkų Simonos ir Tomo sidabro atspaudų parodos atidarymas, atmintyje liko ne tik jų šypsenos, bet ir skleidžiama ramybė, regis, šiandien vėl jaučiu juos esant šalia.

Atidarymo metu abu menininkai skleidė neįprastai malonią gaivą, laisvę, tyrumą, ramybę. Klausantis jų, galvoje ir tada, ir šiandien mintyse iškeliu tą patį klausimą „Kas tai?“ ir pagalvoju, kaip taikliai pavadinta pati paroda.

„Darbai gimė labai po truputį, taip kaip mes patys suvokiame patį pasaulį. Grįžome prie paprastų dalykų. Prie mažų stebuklų, kurie yra mums tiesiai prieš nosį. Paprasti dalykai mums tapo daug svarbesni. Pastebėdami ir gilindamiesi į paprastus mus supančius dalykus, kaip, pavyzdžiui, gėlės augimas ir kiti, mes atradome daugybę atsakymų į klausimus, surašytus mums tiesiai ant delno. Ir patys darbai, mums taip ieškant atsakymų į klausimus, įgavo visai kitokią prasmę.“, – sutartinai vienas kitą papildydami kalbėjo menininkai Simona Simaškevičiūtė ir Tomas Rakauskas.

„Sidabro atspaudas – tai yra chemija ir fizika. Tai yra sidabro druska, kuri jautri šviesai. Naudojant tam tikrą chemikalą, kuriuo padengiamas popierius, popieriaus viduje susidaro sidabro druska. Apšvietus saulės spinduliais sidabro druska sureaguoja su šviesa ir druska virsta metalinio sidabro dalelėmis. Ir vėliau, kai dedi į vandenį, viskas kas sureagavo su šviesa pasilieka popieriuje. Taigi, visuose paveiksluose regimas tamsus fonas  ir yra sidabras. Kitos spalvos yra išgautos dichromato pagalba. O šiaip sidabro atspaudai yra nespalvoti“, – į smalsų klausimą atsakė darbų autoriai.

Viso atidarymo metu skambėjo rami muzika, kuri suteikė jaukumo. Parodos atidarymas paslaptingu pavadinimu „Kas Tai?“ panardino į apmąstymus, apgaubė paslapties šydu.

Baigiantis popietei, menininkus Simoną ir Tomą sveikino Igno Šeiniaus vardo viešosios bibliotekos skyriaus vedėja, artimieji, draugai menininkė Eglė Akelaitytė – Vertelkė su vyru Titu Vertelka. Širdimi džiaugiausi ir sveikinau aš, Simonos vaikystės draugė, šių eilučių autorė.

„Taip, kaip vanduo atspindi žmogaus veidą, taip žmogaus širdis atspindi patį žmogų“, – šiais žodžiais galima apibūdinti Simoną ir Tomą bei jų darbus. Visa tai, kas gražiausia atlikta iš širdies ir matoma bei jaučiama tik širdimi. Jų darbai – tai jie patys.

 Ugnė Trumpickaitė