Tarptautinis poezijos festivalis „Poezijos pavasaris 2017“

Poezijos pavasaris – tarptautinis poezijos festivalis, iškiliausias kasmetinis literatūrinis renginys Lietuvoje, rengiamas Lietuvos Rašytojų sąjungos. Jame savo kūrybą skaito Lietuvos ir užsienio poetai, dalyvauja aktoriai, dainininkai, muzikantai, dailininkai.

Festivalis rengiamas kasmet nuo 1965 m., paskutinę gegužės savaitę. Per keletą dienų įvyksta virš 50 susitikimų, kurie sutraukia klausytojų iš visos Lietuvos. Festivalio išvakarėse išleidžiamas naujų eilėraščių, poezijos vertimų ir esė apie literatūrą almanachas „Poezijos pavasaris“. Kasmet vainikuojamas Poezijos pavasario laureatas. Šių metų „Poezijos pavasario“ laureatas – poetas, publicistas, vertėjas, Jeilio universiteto profesorius Tomas Venclova.

Skrisdama per visą Lietuvą Poezijos pavasario paukštė nutūpė Kernavėje, Kiaukliuose ir Širvintose.

Poezijos paukštė, suskleidusi sparnus Širvintose, bibliotekos ir kultūros centro vidiniame kiemelyje kvietė poezijos mylėtojus susiburti ir pasiklausyti gražiausių eilių. Igno Šeiniaus vardo viešosios bibliotekos skaitytojų aptarnavimo ir vaikų literatūros skyriaus vedėja Almutė Kanapienienė pasveikino visus susirinkusius su gražia pavasario švente ir pristatė festivalio dalyvius. Renginį visose trijose stotelėse vedė rašytojas ir kompozitorius Alvydas Jegelevičius.

Svečiavosi poetas Albinas Galinis, poetė, menotyrininkė Laima Kreivytė, rašytojas, kompozitorius Alvydas Jegelevičius, rašytojas, publicistas, žurnalistas, redaktorius Romas Sadauskas, poetė, prozininkė, eseistė, žurnalistė Sara Poisson (Rasa Čergelienė)  ir svečias iš Latvijos poetas Marts Pujats.

Poetas Albinas Galinis skaitė eiles apie laiką, priminė visiems susirinkusiems apie tremtį, karą. Romas Sadauskas, skaitydamas savo gimtąja dzūkų tarme, kvietė visus nusišypsoti bei akcentavo nežinomus kūrėjus, sakydamas, kad nežinomų kūrėjų yra kur kas daugiau nei žinomų.  Prozininkė Sara Poisson, papildydama bendražygį poetą Albiną Galinį, skaitė prozą apie ilgesį ir meilę. Išskirtinai įdomia poezija savo gimtąją latvių kalba pasidalijo svečias iš Latvijos poetas Marts Pujats. Svečio iš Latvijos lietuvišką vertimą skaitė poetė L. Kreivytė. Poetė Laima Kreivytė skaitė apie moters gyvenimą ir laukimą, sakydama jog visas moters gyvenimas tarsi laukimas. Alvydas Jegelevičius visus pasitiko kaip strazdas giesmininkas, dūdelės melodijos garsais, bei sušildė savo kūryba.

Festivalio metu savo kūryba pasidalijo ir mūsų krašto kūrėjai. Kiaukliuose savo kūrybą skaitė Kiauklių krašto poetė Veronika Masiukienė ir literatė, poetė Eglė Guobytė – Iglė, Širvintose – literatė, poetė, Igno Šeiniaus premijos laureatė Danutė Miliukienė, kuri skaitė savo kūrybos bei Igno Šeiniaus kūrybos eilėraščius ir poezijos mylėtoja, kūrėja Ugnė Trumpickaitė. Na, o Kernavėje į Poezijos pavasario skaitymus sėkmingai įsiliejo Juodvarniai iš Mažeikių baikerių klubo. Juodvarnis Rolandas Bazaras Kernavėje pasidalijo savo kurtomis eilėmis.

Baigiamąją dainą „Baltas lino gyvenimas“ dovanojo Alvydas Jegelevičius, kviesdamas visus kartu dainuoti.

Vakarui baigiantis gražiausius ir šilčiausius sveikinimo žodžius tarė Igno Šeiniaus vardo viešosios bibliotekos vadovė Vaiva Daugėlienė ir įteikė visiems festivalio dalyviams Širvintų rajono savivaldybės atminimo dovanas.

Festivalio dalyviai džiaugėsi šiltu ir svetingu priėmimu. Dėkojo visiems susirinkusiems ir organizatoriams.

Iš tiesų Poezijos pavasaris sužydėjo visomis pavasario spalvomis, prasiskleidė įvairiaspalvėmis gėlėmis, kvepėjo pražydusiomis alyvomis. Visi susirinkę paskendo poezijos jūroje. Bibliotekai buvo padovanoti Poezijos pavasario leidiniai su dalyvių autografais.

 

Daugiau nuotraukų rasite čia

Ugnė Trumpickaitė