Prasmė mūsų dienų

Gimtasis kaimas lygumų glėby –

Čia žydi sodai prie kiekvieno namo,

Svečius sutiks melodija skambi –

Anciūnų žmonės draugiškai gyvena.

               (Leonora Jankeliūnienė)

     ,,Jei ką vilioja muzikos kerai, kapelą iš Anciūnų sodžiaus – žino“ – tokius žodžius baladėje apie Anciūnus ir Anciūnų kaimo kapelą yra parašiusi poetė Leonora Jankeliūnienė iš Ukmergės, muziką žodžiams sukūrė Anciūnų kapelos muzikantas Stanislovas Markevičius. Šis kūrinys, kurį atlieka Anciūnų kaimo kapela yra tapęs Anciūnų kaimo himnu.  Dvidešimties metų kūrybinės veiklos proga  savo žodžiais, prisiminimais apie kapelą noriu pasidalinti ir aš, vyr. bibliotekininkė Rita Makauskienė.

     Mes esame kaip viena šeima, kurią vienija meilė dainai ir muzikai. Su daina ir muzika ne tik smagiai leidi laiką, bet ir ilgiau jaunas išlieki. Per dvidešimt metų Anciūnų kaimo kapelos narių: vadovo Gedimino Makausko, Rimanto Jankausko, Stasio Markevičiaus kapeloje grojančių akordeonais, Jono Andrikonio ir Algio Stonio armonikomis, Artūro Krapo mušančio būgnus, Alvydo Gelūno pučiančio klarnetą, manęs, Ritos Makauskienės, grojančios kontrabosu,  dainininkių Alvydos Krapienės, Virginijos Jankauskienės, Laimos Gelūnaitės gyvenime daug kas pasikeitė, bet viena tikrai išliko – noras koncertuoti, dalyvauti renginiuose ir palaikyti šiltus ryšius su kolektyvo nariais.

    Pirmas kapelos koncertas įvyko 1997 metais vasario 16 dieną Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjimo proga Širvintų rajono savivaldybės kultūros centre. Visus kapelos narius vienijo didelis noras groti, muzikuoti, dainuoti – save ir kitus linksminti. Kaimo kapelos repertuare – romansai, etnografinės, lietuvių liaudies, krašto ir kitos populiarios dainos. Jau dvidešimt metų gyvuojančio Anciūnų kaimo kapelos kolektyvui gautų diplomų vienos sienos neužtektų, o visų išvykų, renginių suskaičiuoti neįmanoma. Koncertuodami anciūniškiai išmaišė visą Lietuvą. Kasmet kapela dalyvaudavo tradiciniuose šalies, apskrities ir rajono renginiuose. Metai iš metų pripažinta Širvintų rajono seniūnijų kultūros dienų geriausia kaimo kapela. 2004 metais tris kartus dalyvavo Lietuvos televizijoje ,,Gero ūpo“ , ,,Duokim garo“ laidoje. 2007 metais koncertavo Baltarusijos respublikos Postavų mieste, kur vyko jubiliejinė – dešimtoji Dainų šventė. 2008 metais už rajono etninės kultūros skaidą, Širvintų rajono garsinimą įvairiuose tarptautiniuose, respublikiniuose, Vilniaus apskrities renginiuose, koncertuose Anciūnų kaimo kapelai įteikta Igno Šeiniaus premija. Visas laisvalaikis, linksmybės ir net darbas (kapelos nariai aktyvūs bibliotekos skaitytojai ir lankytojai) kartu su skambiausiomis dainomis, vingriausiomis melodijomis. Kai klausytojas koncerto metu ne tik ploja atsistojęs, bet kartu ir dainuoja – ne gaila dvidešimt metų kartu praleistų su Anciūnų kaimo kapela. Tai yra prasmė mūsų dienų ir gero ūpo metai.

     Širvintų rajono savivaldybės kultūros centro Anciūnų filialo kaimo kapelos 20-ies metų veiklos proga, Anciūnų bibliotekos filiale  eksponuojama fotonuotraukų paroda  ,,Sustabdytos akimirkos“, tai pat paruoštas kraštotyrinis darbas ,, Prasmė mūsų dienų“.

 

 Širvintų viešosios bibliotekos Anciūnų filialo vyr. bibliotekininkė Rita Makauskienė