Lietuvių kalbos dienų renginys

 

    Kovo 8 dieną Viešosios bibliotekos skaitykloje vyko Lietuvių kalbos dienų renginys. Lyriškos jaukumu persmelktos popietės metu buvo pristatyta poetės, lietuvių kalbos mokytojos Eglės Guobytės – Iglės poezijos knyga „Pienių stiklas“ ir širvintiškių kūrybos skaitymai.

    Renginį pradėjo balsingosios lakštingalos – Širvintų meno mokyklos merginų vokalinė grupė „Garsai“ (vadovė Julija Jadzevičienė), akomponavo mokytojas Gintaras Pauliukonis. Merginų vokalinė grupė sušildė susirinkusius gražiomis, lyriškomis dainomis.

    Kūrybos popietę vedė Skaitytojų aptarnavimo ir vaikų literatūros skyriaus vedėja Almutė Kanapienienė. Ji pristatė kiekvieną renginio dalyvį. Pristatydama Eglę Guobytę – subtiliai išlaikė paslaptį, kuri suteikė renginiui žavesio.

    Tokia trapi, tikra žemės dukra poetė, lietuvių kalbos mokytoja Eglė Guobytė – Iglė ir jos skaitomi eilėraščiai užliejo visus šviesa, šiluma, jaukumu. Eglė Guobytė kuria nuo mokyklos laikų. Jos mokytoja Danutė Miliukienė yra išsaugojusi pirmuosius savo mokinės rankraščius ir kitus memuarus. Viešojoje bibliotekoje eksponuojama paroda „Pirmieji Eglės Guobytės žingsniai į poeziją…“

    „Aš – du medžiai viename – Eglė ir Guoba, todėl kuriu apie gamtą, medžius, gyvenimą, meilę, jausmus. Esu tik tiek, kiek leidžiu sielai būti…“ – kalbėjo poezijos knygos „Pienių stiklas“ autorė. Negalėjai nepastebėti nuoširdaus Eglės Guobytės jaudulio pristatant knygą ir plačios džiugesio pilnos šypsenos. Eglė skaitė ir jos eilės, kaip lietaus lašai, krito kiekvienam į širdį, galėjai jausti gaivą, lengvumą. Kartu su žodžiais sėjosi ir mintys – kuo tą akimirką gyveno pati Eglė? Kokius jausmus sudėjo į savo kurtus eilėraščius. „Kūryba gimsta netikėtai – atėjus įkvėpimui. Nėra taip, kad gali vieną dieną imti ir nuspręsti kokį eilėraštį sukursi“, – pasakojo Eglė Guobytė.

     Poezijos knygą „Pienių stiklas“ grafikos stiliumi iliustravo pati Eglė. Autorė pasidžiaugė ir dėkojo, jog jos knygos išleidimą finansavo tautodailininkė Nijolė Didžiokienė.

   Labai džiugu, kad šio gražaus renginio metu savo kūryba galėjo pasidalinti ir kiti širvintiškiai.

   Padrąsintos mokytojo Romo Zibalo savo kūrybą skaitė „Atžalyno“ progimnazijos mokinės seserys Amina ir Iveta Judėnaitės. Lyriškomis eilėmis pasidalino Ugnė Trumpickaitė ir knygos „Gal dar pabūt  medžiu“ autorė Veronika Masiukienė. Moterišką draugiją papildė kūrėjai Jaunius Ranonis ir Saulius Vasiliauskas. Jausmingus Valerijos Daugėlienės eilėraščius „Pirmoji meilė“ ir „Saulėlydis“ perskaitė autorės marti – Viešosios bibliotekos direktorė Vaiva Daugėlienė.

   Rudenį minėjome šviesios atminties medžio drožėjo, pasakoriaus, poeto Ipolito Užkurnio 90-ąsias gimimo metines ir, pildant jo žmonos Auksės pageidavimą, buvo perskaityti jo eilėraščiai „Drobiniai marškiniai“ ir ,,Odė medžiui“ (skaitė Ugnė Trumpickaitė).

   Renginyje skambėjo ir Eglės Guobytės mokytojos, Igno Šeiniaus premijos laureatės, knygos „Vaivorykštės šviesoje“ autorės Danutės Miliukienės eilės (skaitė Vaidutė Lebeckienė).

    Renginiui baigiantis nuvilnijo sveikinimų gausa. Gėlių jūra, gražiausi žodžiai vainikavo visą renginį. Baigiamąjį žodį sakė Viešosios bibliotekos direktorė Vaiva Daugėlienė ir įteikė visiems kūrėjams Širvintų rajono savivaldybės atminimo dovanas.

   Džiugu, kad Viešoji biblioteka yra susibūrimo, jaukaus bendravimo vieta, kur gera kiekvienam – jaunam ir senam, vaikui ir suaugusiam. Tikimės, jog šie skaitymai ilgainiui taps bibliotekos tradicija.

Ugnė Trumpickaitė