Vaikas ir knyga

    Vykdant skaitymo skatinimo projektą ,,Nuo nemokėjimo skaityti iki negalėjimo neskaityti” viešojoje bibliotekoje viešėjo VšĮ ,,Laikas skaityti” direktorė Rūta Elijošaitytė. Ji skaitė paskaitą „Vaikas ir knyga“: suteikė naudingos ir įdomios informacijos apie skaitymą vaikams, atsakė į taip rūpimus klausimus, pasidalino savo patirtimi. Projektą remia  Lietuvos Kultūros taryba.

    Projekto autorė vyr. bibliotekininkė Lolita Pliukštienė pristatė vakaro viešnią, pasidalino savo ilgamete darbo patirtimi, kaip viskas kito ir kaip keitėsi patys jauniausi bibliotekos lankytojai. „Pasirinkimas knygų yra labai didelis, jų yra daug ir labai įvairių, tačiau skaitančių vaikų vis mažiau. Vaikai turi būti pratinami prie skaitymo šeimose“, – mintimis dalinosi Lolita Pliukštienė.

    VšĮ „Laikas skaityti“ direktorė Rūta Elijošaitytė išsamiai ir argumentais pagrįsdama pasakojo apie skaitymą, apie jo naudą vaikams. Ji pateikė 2015 metų aktualius statistikos duomenis apie sumažėjusį skaitymą vaikams namuose, pristatė JAV atliktų tyrimų duomenis apie skaitymo svarbą vaikams kuo ankstesniame amžiuje. R. Elijošaitytė  supažindino susirinkusius su literatūra, kurią reikia skaityti skirtingais amžiaus tarpsniais, kalbėjo apie tai, kaip skaityti, kad reikia skaityti su intonacija, sakydama: „skaitytoją reikia ugdyti kuo anksčiau, nuo gimimo“. Atsakė į taip aktualų klausimą visiems auginantiems vaikus: kokia skaitymo nauda vaikui? Skaitymas vaikui suteikia empatiją, gebėjimą reikšti mintis ir jausmus, mokėjimą įsisavinti žinias, lavina kalbą ir daugelį kitų gebėjimų, kurių jam prireiks gyvenime.

    „Tam, kad vaiką sudomintum skaitymu, prieiti prie vaiko reikia jo kalba. O svarbiausia – skaitykite patys. Vaikai mus mėgdžioja. Jeigu matys skaitančius žmones, jiems tai atrodys natūralus dalykas“, – kalbėjo Rūta Elijošaitytė.

    Paskaitos metu Rūta Elijošaitytė dalinosi patirtimi, kaip dažnai sulaukia klausimų apie knygų kokybę ir kaip išsirinkti tinkamas knygas vaikams. Ji nurodė tikslius rodiklius, kaip elgtis ir į ką reikia atkreipti dėmesį. Tai yra: skaityti vaikiškas knygas patiems, klausti patarimo bibliotekose ar knygynuose, atkreipti dėmesį ar knyga, kurią išsirinkote yra apdovanota, nevengti juokingų knygų, žiūrėti knygų fizinės kokybės (knyga turi būti patogi vaikui laikant ją rankose), atkreipti dėmesį į knygų kokybę, o ne kiekybę.

    „Ne visada mes matome taip pat, kaip mato mūsų vaikai. Reikia leisti vaikui rinktis pačiam. Vaikas randa save knygoje. Nereikia sakyti vaikui, kad jo pasirinkta knyga yra bloga. Vaikas pats atsirinks“, – kalbėjo Rūta Elijošaitytė.

    Vakaro metu susirinkusios mamos uždavinėjo klausimus, į kuriuos vakaro viešnia mielai atsakė. Netrukus įsivyravo ir diskusija, kurios metu mamos ir pedagogės dalinosi savo patirtimi, metodais, kuriuos naudoja namuose savo vaikams. Labai įdomiu metodu pasidalino Sigita Kaminskienė – instrukcijos skaitymas. „Kai mano sūnus gavo žaislą, kurio norėjo ir nežinojo, kaip jį sukonstruoti, aš paraginau jį perskaityti instrukciją. Ir taip šis metodas mums pasiteisino“, – šypsodamasi pasakojo Sigita Kaminskienė.

    Vakarui pasibaigus laikinai viešosios bibliotekos direktorės pareigas einanti Vaiva Daugėlienė dėkojo vakaro viešniai ir įteikė gėlių.

    Paskaita buvo kupina gerų emocijų, naudingų ir įdomių patarimų. Skaitykime patys, skaitykime savo vaikams, nes skaitymas visapusiškai mus praturtina, pamaitina žiniomis, kurių neįmanoma prarasti.

Bibliotekininkė Ugnė Trumpickaitė