Europos kalbų dienos minėjimas Juodiškių bibliotekoje

    Europos Tarybos inicijuota jau penkiolika metų daugelyje Europos valstybių minima Europos kalbų diena. Rugsėjo pabaigoje organizuojami įvairūs renginiai, siekiant paskatinti kalbų mokymosi įvairovę, išugdyti pagarbą visoms Europos kalboms, regionų ir tautinių mažumų kalboms.

    Rugsėjo 27 d. ši diena paminėta Širvintų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Juodiškių filiale. Ar žinojote, kad Europoje priskaičiuojama 225 vietinės kalbos ir tai yra tik 3% viso Pasaulio kalbų? Ar skaitėte, kad lietuvių kalba patenka į seniausių Pasaulio kalbų dešimtuką? Ar esate girdėję apie vengrų vertėją ir rašytoją, šių dienų hiperpoliglotą Ištvaną Dabį, kuris kalba 103 kalbomis (puikiai kalba ir lietuviškai!)? Šiuos ir daugelį kitų įdomių faktų apie Europos populiarias ir nykstančias kalbas aptarėme su į popietę susirinkusiais svečiais. Aiškinomės Ištvano Dabio kalbų mokymosi metodus, laužėme liežuvius, tardami mums negirdėtus žodžius įvairiomis Europos kalbomis, didžiavomės sava – viena seniausių ne tik Europoje, bet ir Pasaulyje – lietuvių kalba.

    Bene daugiausiai emocijų sukėlė proto mankšta – viktorina „Obuolių mūšis“. Dvi komandos varžėsi dėl Europos kalbų žinovės titulo…. Visi sutikome, kad romantiškiausia kalba Europoje – prancūzų, klausydami sunkiai atpažinome graikų kalbą, spėjome, kiek yra oficialių kalbų Europos Sąjungoje, kuri kalba laikoma sudėtingiausia, o kurios lengviausios Europoje…Viena komanda lipdė kaimynine lenkų kalba kalbantį, kita – be žodžių perteikė ispanakalbį pilietį… Kai pasibaigė obuoliukai, skaičiavome taškus, popietės dalyviai apdovanoti Europos žinovų ženkleliais, plojimais ir šypsenomis. Galvas pasukti skatinantys klausimai, smagios užduotys, triukšmas, azartas ir juokas skambėjo pirmadienio popietę Juodiškių bibliotekoje.

Juodiškių filialo bibliotekininkė